AJUNTAMENT DE MUSEROS
AJUNTAMENT DE MUSEROS

Notícies de la IX Setmana de la Joventut

Reencontre de la Coordinadora Juvenil del Museros Holi Festival 2017

4 de juliol de 2017

El passat dimarts, dia 4 de juliol de 2017, els membres de la Coordinadora Juvenil del Museros Holi Festival 2017 es van reunir per fer la valoració de la IX Setmana de la Joventut i celebrar l’inici de les vacances estivals amb un dinar de germanor.

 

Així doncs, entre complicitats i rialles, els joves van repassar tot el procés que comportà dissenyar, gestionar i promocionar el ja citat gran acte inaugural: des de la presa de totes les decisions de manera assembleària, és a dir, horitzontalment i respectuosa envers la resta de companys i companyes, fins a totes les tasques de preparació i execució que ha comportat aquesta jornada històrica. 

 

A l'Ajuntament de Museros, som conscients del gran esforç i temps dedicat pels membres de l’equip i estem molt orgullosos de la generositat, la maduresa personal i l'apoderament grupal que han demostrat aquests mesos. Per aquest motiu, els agraïm profundament l’entusiasme i confiança que van dipositar en les regidories de Joventut i de Participació, sense defallir en cap moment tot i la complexitat del projecte. I per demostrar-los-ho, els obsequiàrem amb un diploma reconeixedor del seu mèrit i una fotografia commemorativa de la festa que ara presideix la sala polivalent del Punt d’Informació Juvenil.

 

Igualment volem destacar la repercussió positiva que ha tingut al nostre poble, per la seua col·laboració i bon tracte amb altres sectors de la població i de l’administració, i per l’exemple d’entusiasme, seny, ètica i tenacitat que han donat a les generacions més pròximes.

 

Així les coses, només ens resta acomiadar la temporada amb la satisfacció d’haver gaudit i aprés tant de l’experiència com per voler continuar treballant conjuntament i fer de Museros un poble encara més vitalista i agermanat.

 

Moltes gràcies i bon estiu!

Agents de salut entre iguals en la festa de cloenda de la IX Setmana de la Joventut

13 de maig de 2017

La nit de cloenda de la IX Setmana de la Joventut muserenca, dissabte, 13 de maig de 2017, es reallitzà, com ja és tradició, a la plaça del Castell amb la torrada popular seguida d’una discomòbil.


Com a novetat, enguany comptàrem amb la col·laboració de Menys Graus de Mislata, una associació constituïda l’any 2010 per joves voluntaris i voluntàries formades en prevenció de conductes de risc i compromeses amb el canvi social per tal de fomentar hàbits saludables i promoure alternatives d'oci mitjançant xarrades, tallers, mediacions i l’anàlisi de la realitat entre altres propostes. 

 

En aquesta ocasió, hi van desenvolupar la campanya Sexe, drogues i mediació entre iguals, que pretén reduir els riscos biopsicosocials que l'alcohol i altres substàncies addictives poden causar en la salut dels adolescents i joves, especialment en el context festiu, on més solen consumir-se.

 

Fonamentalment van portar a terme tres tipus d’interaccions:

  • Informar d’una manera distesa i propera sobre els riscos associats a l'abús de l'alcohol a les persones joves que anaren a la discomòbil i a les zones de botellot. En concret, els i les mediadores s’acostaren als grups de joves per presentar-se i els convidaren a omplir un qüestionari que recollia informació sobre el consum i la percepció d’aquest.
  • Rebre les persones joves a l'estand de Menys Graus i facilitar informació sobre el consum responsable amb díptics informatius, marxandatge, preservatius i un alcoholímetre.
  • Donar a conéixer el col·lectiu, el seu treball i les possibilitats de l’associacionisme juvenil.

 

Pel que fa a les impressions dels joves congregats, tothom valorà molt positivament la intervenció. D’acord amb alguns testimonis, l’actitud i l’oferiment dels membres de Menys Graus va ser una aportació interessant, divertit i estimulant. De la mateixa manera, els joves de Menys Graus han manifestat molta satisfacció per haver col·laborat en la IX Setmana de la Joventut i per la bona predisposició de la gent del poble i de la rodalia.

 

Quant a les dades recaptades, recentment Menys Graus ha enviat, a la Regidoria de Joventut, un informe detallat que hem redreçat als Serveis Socials del municipi i que també estarà disponible a l’Ajuntament per a qui ho sol·licite. D’aquesta anàlisi podem resumir que: el 96,03% dels joves enquestats consumeix alcohol quan ix de festa, s’han iniciat entre els 13 i 14 anys i, com més joves són, menys coneixen els efectes adversos a llarg termini ni com reaccionar en cas d’intoxicació. Sobre el policonsum, val a dir que també s’han registrat casos menors però significatius d’habituació al tabac, al cànnabis i a la cocaïna.

 

Malauradament, aquests resultats, a grans trets, són bastant similars a la freqüència i tipologia de consum en les localitats de la comarca. Per aquest motiu, en particular per al poble de Museros i en general per a l’àrea de València, l’informe de Menys Graus conclou amb una recomanació contundent: «donada la taxa de consum existent entre la població enquestada, queda clara la necessitat preventiva d’una oferta d’oci alternativa i juvenil». En aquesta línia celebrem l’èxit dels tallers i de les festes de la IX Setmana de la Joventut, en què els joves i les joves han gaudit organitzant i assistint, sense cap necessitat de consumir estimulants, de l’adrenalina que comporta l’apoderament col·lectiu. Considerarem aquest fet com una llavoreta que convindrà regar amb cura i constància perquè esdevinga un formós arbre fruiter.

Museros Holi Festival 2017, una festa per a joves feta per joves

5 de maig de 2017

A finals de març de 2017, els regidors de Joventut i de Participació i la tècnica del projecte De la participació al protagonisme juvenil, visitaren l'IES Museros per a fer una consulta participativa sobre la imminent IX Setmana de la Joventut.

 

D'entre totes les suggerències de l'alumnat, la més entusiasta va ser fer una festa amb pols de colors, comunament coneguda com a Holi, de tradició índia, que commemora l'inici del bon temps i la igualtat entre persones. Darrerament, s'ha popularitzat aquesta celebració al món occidental sota la marca comercial Holi Run, una mena de marató combinada amb música i pluja de colors.

 

Aquell mateix dia, reflexionant a l'aula sobre què comporta una festivitat d'aquest tipus, els alumnes i les alumnes de 3r de secundària s'adonaren que podien decidir sobre molts aspectes d'aqueixa i adaptar-la al context local juvenil. Pensat i fet, de seguida 14 joves de 14 anys es presentaren voluntaris i voluntàries per dissenyar i gestionar el que més tard batejarien com a Museros Holi Festival 2017.

 

Durant un mes i escaig, aquest grup, ara conegut com la coordinadora juvenil, es va reunir pràcticament cada dia al Punt d'Informació Juvenil per arranjar el festeig (el concepte, els valors, el contingut i el format, la data i l'hora, l'aforament...) i gestionar-ne la logística per complet (pressupostos i contractacions, patrocinis, reunions amb les autoritats, administració del marxandatge, desenvolupament de la campanya comunicativa, inscripcions, etc.).

 

Així fou com, mitjançant grups de treball i assemblees generals, la colla aprengué a generar i afinar propostes col·lectivament i, el més important, a gestionar-les amb il·lusió, responsabilitat i moltíssima generositat. 

 

Per descomptat, no tot foren flors i violes. En diverses ocasions, hagueren de prendre decisions complicades pels condicionaments esperables: terminis, despeses, seguretat... Tanmateix, davant cada repte tothom mostrà molt bona predisposició per reconsiderar el somni i aterrar-lo a la factibilitat, ja que l'objectiu consensuat era projectar quelcom pioner i especial però assumint amb seny les pròpies capacitats i limitacions: que tot isquera tan bé com per poder i voler repetir l'experiència en edicions futures, «l'any vinent, més i millor».

 

Comptat i debatut, arribà el dia del debut. Divendres, 5 de maig, de vesprada, després del recordatori d'un band locutat amb encert i devoció pels organitzadors, la jornada començà amb una orxatada popular a la plaça del Castell, servida per la coordinadora i acompanyada per una traca que anunciava la desplegada al balcó de l'Ajuntament de la pancarta preparada pel Servei d'Atenció Especialitzada i, amb ella, la inauguració oficial de la IX Setmana de la Joventut.

 

Tot seguit, i amenitzada per la xaranga juvenil de la SUMM, arrencà una cercavila que escampà pel poble l'alegria fins a arribar a la zona de la festa Holi. Allà, durant dues hores, acomboiats pel punxadiscos Dj Wiset, els adolescents muserencs de 12 a 17 anys ballaren de valent emboirats per la polseguera de colors que els membres de la coordinadora, tots a una, lliuraven periòdicament a l'ambient.

 

L'organització shi treballava amb devoció, els 150 assistents brollaven vitalitat i, dels parents que s'hi havien acostat encuriosits, els adults contemplaven l'escena orgullosos mentre que els menuts anhelaven tindre l'edat necessària per a gaudir de l'engrescada. A pocs metres, la Policia Local i l'ambulància vetlaven per atendre qualsevol assistència necessària que, no és casualitat, es reduí a unes gotetes de col·liri ocular i un cabàs de felicitacions per aquell ritual que, veritablement, fou una constatació d'apoderament i germanor generacional.

Els i les joves de Museros inauguren el Mur Jove a la plaça del Castell

12 de maig de 2017

Els joves i les joves de Museros inauguren el Mur Jove de la plaça del Castell en el taller de grafit mural de la IX Setmana de la Joventut. El passat divendres, 12 de maig, un grup de joves dissenyaren i pintaren de manera col·laborativa un mural representatiu de l’esperit de la joventut muresenca. El taller va ser dinamitzat pel col·lectiu d’art urbà De Tripas Aerosol, que va guiar i estimular els participants a gaudir de l’art i de la companyonia a l’aire lliure. A més dels adolescents, molts vianants que passejaven pel carrer també s’interessaren i aplaudiren la iniciativa i, fins i tot, hi ha qui s’animà a aportar alguns traços.

 

Aquesta activitat suposa un tastet formatiu perquè els joves grafiters de Museros puguen expressar-se amb una tècnica més acurada als espais que es destinaran a l’art urbà, com es va acordar en els pressupostos participatius dels passats mesos de novembre i desembre.

Joventut i fotografia analògica al taller-concurs: desenfoquem l'entorn

13 de maig de 2017

Els joves d'ara, els nadius digitals, creixen i es relacionen encarats a una o diverses pantalles alhora, simultaniejant converses i recerques, i són capaços de crear continguts multimèdia amb molta autonomia i immediatesa. Però aquesta habilitat de multitasca instantània ha comportat també una disminució considerable d'atenció, paciència i capacitat d'anàlisi crítica davant el que veuen i consumeixen. En canvi, la fotografia analògica compromet els cinc sentits al servei d'una sola intuïció, puntual i efímera, d'un lloc en un moment concret.


Dissabte, 6 de maig, al matí, de la mà de Mark Sicon, un jove fotògraf de Museros, i de Neus Berenguer, sociòloga i tècnica del projecte de Participació Juvenil de l'Ajuntament, els participants d'aquest taller van ser convidats a experimentar aquesta sensació i encoratjats a captar-la amb càmeres d'un sol ús mitjançant la pràctica pedagògica de la deriva situacionista.


Després d'aquesta primera part, la incertesa inicial per descobrir què mereixeria ser retratat al poble va esdevindre en un entusiasme vitalista, arran del gran ventall d'escenaris i intencions que els joves havien identificat en la passejada cooperativa.


De les 70 obres resultants del taller, el jurat d'experts en va seleccionar 21 que formarien part de l'exposició física al Mur Jove de la plaça del Castell, i també la guanyadora del primer premi. Els criteris foren diversos, d'acord amb l'objectiu del taller i la inexperiència dels participants; es valorà tant l'aplicació dels consells tècnics (equilibri visual, contrast de llum i colors...) explicats en la introducció del taller com la manifestació de perspectives atípiques representatives del sentir juvenil. No obstant això, el conjunt total de fotografies eren dignes de menció i per aquest motiu totes formen part d'una galeria virtual que es pot visitar en l’enllaç següent: desenfoquem-lentorn.

La segona jornada de taller, dissabte, 13 de maig, al matí, amb les fotografies seleccionades revelades i les emocions desvetllades, consistí en un treball assembleari d'anàlisi visual (tècnica i simbòlica), de posar títol a les obres i la seua maquetació. De nou, els participants mostraren molt d'interés i respecte envers aquesta lectura entre línies, polièdrica i mancomunada, del poble i les vivències fotografiades, com bé reflecteix el colofó del procés al Mur Jove.

A la vesprada, s'inaugurà formalment l'exposició col·lectiva i es procedí a la votació del jurat popular, comprés per familiars, amics i veïnat, que destacà la bellesa de totes les obres i l'estimulant desafiament conceptual de moltes d'aquestes. Per acabar, s'entregaren premis i guardons als orgullosos, i una mica més savis i arrelats!, participants.

Plaça del Castell, 1

46136 Museros

 

Tel. 961441680

Fax. 961444830

CALENDARI FISCAL 2021
CALENDARIO FISCAL 2021.pdf
Documento Adobe Acrobat [262.9 KB]

CALENDARI FESTES LOCALS 2021

Pel Ple de l’Ajuntament de Museros, en sessió d’1 d’octubre de 2020, es va aprovar les següents festes laborals de caràcter local per a l’any 2021:

 

- 12 d’abril de 2021, Sant Vicent

- 16 d’agost de 2021, Sant Roc

DOGV festividades locales 2021.pdf
Documento Adobe Acrobat [1.3 MB]
Certif. acuerdo Pleno 1 oct. 2020 festiv[...]
Documento Adobe Acrobat [333.4 KB]

PERÍODE MITJÀ DE PAGAMENT A PROVEÏDORS

Segons la legislació vigent, ací podeu consultar el càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors per part de l'Ajuntament de Museros.

CITA PRÈVIA

Cofinançat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Referència: TSI-050100-2009-0167

VISITES REBUDES