AJUNTAMENT DE MUSEROS
AJUNTAMENT DE MUSEROS

Notícies de la IX Setmana de la Joventut

Museros Holi Festival 2017, una festa per a joves feta per joves

5 de maig de 2017

A finals de març de 2017, els regidors de Joventut i de Participació i la tècnica del projecte De la participació al protagonisme juvenil, visitaren l'IES Museros per a fer una consulta participativa sobre la imminent IX Setmana de la Joventut.

 

D'entre totes les suggerències de l'alumnat, la més entusiasta va ser fer una festa amb pols de colors, comunament coneguda com a Holi, de tradició índia, que commemora l'inici del bon temps i la igualtat entre persones. Darrerament, s'ha popularitzat aquesta celebració al món occidental sota la marca comercial Holi Run, una mena de marató combinada amb música i pluja de colors.

 

Aquell mateix dia, reflexionant a l'aula sobre què comporta una festivitat d'aquest tipus, els alumnes i les alumnes de 3r de secundària s'adonaren que podien decidir sobre molts aspectes d'aqueixa i adaptar-la al context local juvenil. Pensat i fet, de seguida 14 joves de 14 anys es presentaren voluntaris i voluntàries per dissenyar i gestionar el que més tard batejarien com a Museros Holi Festival 2017.

 

Durant un mes i escaig, aquest grup, ara conegut com la coordinadora juvenil, es va reunir pràcticament cada dia al Punt d'Informació Juvenil per arranjar el festeig (el concepte, els valors, el contingut i el format, la data i l'hora, l'aforament...) i gestionar-ne la logística per complet (pressupostos i contractacions, patrocinis, reunions amb les autoritats, administració del marxandatge, desenvolupament de la campanya comunicativa, inscripcions, etc.).

 

Així fou com, mitjançant grups de treball i assemblees generals, la colla aprengué a generar i afinar propostes col·lectivament i, el més important, a gestionar-les amb il·lusió, responsabilitat i moltíssima generositat. 

 

Per descomptat, no tot foren flors i violes. En diverses ocasions, hagueren de prendre decisions complicades pels condicionaments esperables: terminis, despeses, seguretat... Tanmateix, davant cada repte tothom mostrà molt bona predisposició per reconsiderar el somni i aterrar-lo a la factibilitat, ja que l'objectiu consensuat era projectar quelcom pioner i especial però assumint amb seny les pròpies capacitats i limitacions: que tot isquera tan bé com per poder i voler repetir l'experiència en edicions futures, «l'any vinent, més i millor».

 

Comptat i debatut, arribà el dia del debut. Divendres, 5 de maig, de vesprada, després del recordatori d'un band locutat amb encert i devoció pels organitzadors, la jornada començà amb una orxatada popular a la plaça del Castell, servida per la coordinadora i acompanyada per una traca que anunciava la desplegada al balcó de l'Ajuntament de la pancarta preparada pel Servei d'Atenció Especialitzada i, amb ella, la inauguració oficial de la IX Setmana de la Joventut.

 

Tot seguit, i amenitzada per la xaranga juvenil de la SUMM, arrencà una cercavila que escampà pel poble l'alegria fins a arribar a la zona de la festa Holi. Allà, durant dues hores, acomboiats pel punxadiscos Dj Wiset, els adolescents muserencs de 12 a 17 anys ballaren de valent emboirats per la polseguera de colors que els membres de la coordinadora, tots a una, lliuraven periòdicament a l'ambient.

 

L'organització shi treballava amb devoció, els 150 assistents brollaven vitalitat i, dels parents que s'hi havien acostat encuriosits, els adults contemplaven l'escena orgullosos mentre que els menuts anhelaven tindre l'edat necessària per a gaudir de l'engrescada. A pocs metres, la Policia Local i l'ambulància vetlaven per atendre qualsevol assistència necessària que, no és casualitat, es reduí a unes gotetes de col·liri ocular i un cabàs de felicitacions per aquell ritual que, veritablement, fou una constatació d'apoderament i germanor generacional.

Els i les joves de Museros inauguren el Mur Jove a la plaça del Castell

12 de maig de 2017

Els joves i les joves de Museros inauguren el Mur Jove de la plaça del Castell en el taller de grafit mural de la IX Setmana de la Joventut. El passat divendres, 12 de maig, un grup de joves dissenyaren i pintaren de manera col·laborativa un mural representatiu de l’esperit de la joventut muresenca. El taller va ser dinamitzat pel col·lectiu d’art urbà De Tripas Aerosol, que va guiar i estimular els participants a gaudir de l’art i de la companyonia a l’aire lliure. A més dels adolescents, molts vianants que passejaven pel carrer també s’interessaren i aplaudiren la iniciativa i, fins i tot, hi ha qui s’animà a aportar alguns traços.

 

Aquesta activitat suposa un tastet formatiu perquè els joves grafiters de Museros puguen expressar-se amb una tècnica més acurada als espais que es destinaran a l’art urbà, com es va acordar en els pressupostos participatius del passat mesos de novembre i desembre.

Joventut i fotografia analògica al taller-concurs: desenfoquem l'entorn

13 de maig de 2017

Els joves d'ara, els nadius digitals, creixen i es relacionen encarats a una o diverses pantalles alhora, simultaniejant converses i recerques, i són capaços de crear continguts multimèdia amb molta autonomia i immediatesa. Però aquesta habilitat de multitasca instantània ha comportat també una disminució considerable d'atenció, paciència i capacitat d'anàlisi crítica davant el que veuen i consumeixen. En canvi, la fotografia analògica compromet els cinc sentits al servei d'una sola intuïció, puntual i efímera, d'un lloc en un moment concret.


Dissabte, 6 de maig, al matí, de la mà de Mark Sicon, un jove fotògraf de Museros, i de Neus Berenguer, sociòloga i tècnica del projecte de Participació Juvenil de l'Ajuntament, els participants d'aquest taller van ser convidats a experimentar aquesta sensació i encoratjats a captar-la amb càmeres d'un sol ús mitjançant la pràctica pedagògica de la deriva situacionista.


Després d'aquesta primera part, la incertesa inicial per descobrir què mereixeria ser retratat al poble va esdevindre en un entusiasme vitalista, arran del gran ventall d'escenaris i intencions que els joves havien identificat en la passejada cooperativa.


De les 70 obres resultants del taller, el jurat d'experts en va seleccionar 21 que formarien part de l'exposició física al Mur Jove de la plaça del Castell, i també la guanyadora del primer premi. Els criteris foren diversos, d'acord amb l'objectiu del taller i la inexperiència dels participants; es valorà tant l'aplicació dels consells tècnics (equilibri visual, contrast de llum i colors...) explicats en la introducció del taller com la manifestació de perspectives atípiques representatives del sentir juvenil. No obstant això, el conjunt total de fotografies eren dignes de menció i per aquest motiu totes formen part d'una galeria virtual que es pot visitar en l’enllaç següent: desenfoquem-lentorn.

La segona jornada de taller, dissabte, 13 de maig, al matí, amb les fotografies seleccionades revelades i les emocions desvetllades, consistí en un treball assembleari d'anàlisi visual (tècnica i simbòlica), de posar títol a les obres i la seua maquetació. De nou, els participants mostraren molt d'interés i respecte envers aquesta lectura entre línies, polièdrica i mancomunada, del poble i les vivències fotografiades, com bé reflecteix el colofó del procés al Mur Jove.

A la vesprada, s'inaugurà formalment l'exposició col·lectiva i es procedí a la votació del jurat popular, comprés per familiars, amics i veïnat, que destacà la bellesa de totes les obres i l'estimulant desafiament conceptual de moltes d'aquestes. Per acabar, s'entregaren premis i guardons als orgullosos, i una mica més savis i arrelats!, participants.

Plaça del Castell, 1

46136 Museros

 

Tel. 961441680

Fax. 961444830

Calendari fiscal 2017
CALENDARIO FISCAL 2017.pdf
Documento Adobe Acrobat [318.9 KB]

PERÍODE MITJÀ DE PAGAMENT A PROVEÏDORS

Segons la legislació vigent, ací podeu consultar el càlcul del període mitjà de pagament a proveïdors per part de l'Ajuntament de Museros.

CITA PRÈVIA

Cofinançat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Referència: TSI-050100-2009-0167

Comunica'ns les incidències o dubtes medioambientals que consideres. Tan prompte com estiga resolta, t'ho notificarem.

VISITES REBUDES